Żywienie ma ogromny wpływ na poziom cukru we krwi. Wybieranie odpowiednich produktów, kontrolowanie ilości spożytych węglowodanów i dbanie o regularność posiłków to istotne elementy zdrowej diety u osób z hiperglikemią. Odgrywa ona kluczową rolę w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi. W niniejszym artykule poznasz główne zasady żywienia i podpowiemy, jakie produkty warto wybierać. Ponadto, dowiesz się, czym jest indeks glikemiczny i czym różni się od ładunku glikemicznego, oraz przedstawimy obszerną bazę produktów spożywczych wraz z ich podziałem ze względu na indeks glikemiczny.
Spis treści:
Czym jest hiperglikemia?
W zdrowych warunkach organizm utrzymuje stabilny poziom glukozy dzięki precyzyjnej regulacji wydzielania insuliny przez trzustkę. Insulina umożliwia komórkom pobieranie glukozy z krwi. W niektórych sytuacjach i schorzeniach procesy te ulegają zachwianiu.
Hiperglikemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem glukozy (potocznie cukru) we krwi. Glukoza wzrasta powyżej górnej granicy normy, której prawidłowe stężenie na czczo wynosi 70–99 mg/dl (3,9–5,5 mmol/l).
- Stan przedcukrzycowy
- Nieprawidłowa glikemia na czczo (ang. impaired fasting glucose, IFG) – gdy glikemia na czczo mieści się w przedziale 5,6–6,9 mmol/l (100–125 mg/dl)
- Nieprawidłowa tolerancja glukozy (ang. impaired glucose toleration, IGT) –glikemia zawiera się w przedziale 7,8–11,0 mmol/l (140–199 mg/dl) w 120. minucie doustnego testu obciążenia glukozą (OGTT)
- Cukrzyca – typu 1, typu 2, hybrydowe postaci (takie jak LADA), związana z defektami genetycznymi komórek beta trzustki, ciążowa i inne
Kontrola poziomu glukozy we krwi jest kluczowa dla utrzymania zdrowia, zwłaszcza u osób z cukrzycą i stanami przedcukrzycowymi. Regularne monitorowanie poziomu cukru we krwi, stosowanie zaleconego leczenia, zdrowa dieta oraz aktywność fizyczna pozwalają na zmniejszenie ryzyka powikłań spowodowanych hiperglikemią.
Jakie są zasady żywienia u osób z hiperglikemią?
Najważniejszym celem leczenia dietetycznego u osób z podwyższonym poziomem glukozy we krwi jest osiągnięcie optymalnej kontroli glikemii oraz zmniejszenie ryzyka wystąpienia zarówno nagłych, jak i przewlekłych powikłań związanych z tym stanem. Ponadto, dieta powinna pozytywnie wpływać na utrzymanie odpowiedniej masy ciała, gospodarkę lipidową oraz kontrolę ciśnienia tętniczego.
Przedstawimy w punktach zbiór najważniejszych zasad żywienia u osób z problemem hiperglikemii. Warto zaznaczyć, że przyniosą one korzyści również osobom zdrowym.
Ogólne zasady zdrowego żywienia
- W przypadku nadwagi lub otyłości zmniejszenie masy ciała już o 10% znacznie poprawia tolerancję glukozy i zmniejsza insulinooporność. Redukcja powinna przebiegać stopniowo i aby była możliwa, należy stosować dietę o ujemnym bilansie energetycznym. Zmniejszanie masy ciała nie powinno przekraczać utraty więcej niż 2 kg na tydzień.
- Przeciętnie węglowodany powinny stanowić 45%, tłuszcze 25-40%, a białka 15-20% dziennej wartości energetycznej. U osób o dużej aktywności fizycznej zalecany jest udział nawet 60% węglowodanów, a przy niewielkiej aktywności fizycznej 25-45%.
- Należy spożywać maksymalnie 5 gramów soli na dobę. W przypadku nadciśnienia tętniczego te restrykcje są większe.
- Posiłki spożywaj regularnie i w podobnych porach każdego dnia.
- Jeśli masz ochotę na przekąskę, zamiast po słodycze, sięgnij po owoce w małej ilości, świeże warzywa (np. pokrojonego ogórka, paprykę, marchewkę, ogórka kiszonego czy kapustę kiszoną), jogurt, maślankę, kefir, jajka. Dobrym pomysłem będzie serek wiejski lub twarożek – doskonale komponują się z warzywami np. rzodkiewką, ogórkiem, szczypiorkiem.
Węglowodany
Węglowodany stanowią główne źródło energii i mają główny wpływ na poposiłkowy poziom glukozy we krwi. Znajdują się m.in. w produktach zbożowych, owocach i warzywach, roślinach strączkowych i nabiale. Wyróżnia się węglowodany proste, obecne w cukrze, słodyczach, miodzie i owocach, oraz węglowodany złożone, obecne w pieczywie, kaszy, ryżu.
Do węglowodanów zaliczany jest również błonnik, którego organizm nie jest w stanie strawić. Spowalnia wchłanianie węglowodanów oraz korzystnie wpływa na perystaltykę jelit.
Przeciętnie węglowodany powinny stanowić 45% zapotrzebowania energetycznego, jednak w przypadku dużej aktywności fizycznej odsetek można zwiększyć do 60%, a przy małej aktywności zmniejszyć do 25-40%.
- Ogranicz przyjmowanie łatwo przyswajalnych cukrów prostych. Zawierają je takie produkty jak: cukier, soki, kompoty, wody smakowe, ciasta, ciasteczka, batoniki, słodycze, słodzone produkty mleczne, dżemy, konfitury, marmolada, wysokoprzetworzone produkty. Kontroluj ilość spożywanych owoców i preferuj te o niższym indeksie glikemicznym.
- Węglowodany powinny pochodzić głównie z produktów o niskim indeksie glikemicznym (IG), w tym zwłaszcza z pełnoziarnistych produktów zbożowych, oraz zapewniać duży udział błonnika.
- Warto dbać o podaż błonnika pokarmowego w diecie. Wpływa on na wolniejsze wchłanianie węglowodanów, co skutkuje bardziej stabilnym wzrostem glikemii po posiłku. Można go znaleźć w takich produktach jak rośliny strączkowe, płatki owsiane, pieczywie pełnoziarnistym, grubych kaszach, orzechach czy owocach i warzywach. Minimalne spożycie błonnika powinno wynosić 25 gramów na dobę.
Tłuszcze
Wyróżniamy tłuszcze nasycone, obecne w produktach pochodzenia zwierzęcego oraz w oleju kokosowym i palmowym, oraz tłuszcze nienasycone, obecne głównie w produktach pochodzenia roślinnego np. w oleju rzepakowym, słonecznikowym, oliwie z oliwek, awokado oraz w nasionach i orzechach.
Tłuszcze powinny stanowić 30-35% całkowitej wartości energetycznej diety.
- Wybieraj kwasy tłuszczowe nienasycone, a zwłaszcza wielonienasycone (PUFA), takie jak omega-3 i omega-6. „Zdrowe tłuszcze” są obecne m.in. w rybach, oliwie z oliwek, orzechach. Przyczyniają się do utrzymania równowagi lipidowej i zmniejszenia ryzyka sercowo-naczyniowego. Ponadto, tłuszcze opóźniają opróżnianie żołądka, a przez to pomagają zapobiec gwałtownym skokom glikemii.
- Spożycie kwasów tłuszczowych trans powinno być jak najniższe, bowiem mają niekorzystny wpływ na zdrowie. Zwiększają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Znajdują się głównie w tłuszczach zwierzęcych, margarynie, żywności wysoko przetworzonej, słodyczach.
- Unikaj kwasów tłuszczowych nasyconych. Ich nadmierne spożycie powoduje wzrost poziomu cholesteroli całkowitego i LDL. Zwiększają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Białka
Białko pełni rolę budulcową. Wyróżnia się białka pochodzenia roślinnego, obecne w roślinach strączkowych, tofu, orzechach oraz zwierzęcego, obecne w mięsie, rybach, nabiale. Zapewnia uczucie sytości.
Podaż białka powinna wynosić 15-20% wartości energetycznej diety. Dieta o dużej zawartości białka sprzyja utracie masy ciała oraz poprawia wyrównanie glikemii, jest jednak przeciwwskazana w cukrzycowej chorobie nerek.
- Pozyskuj białko z chudego mięsa, ryb, roślin strączkowych i orzechów. Ogranicz spożycie czerwonego mięsa.
Sposób przyrządzania potraw
Sposób, w jaki przyrządzamy potrawy, ma duży wpływ na to, jak wysoki będzie ich indeks glikemiczny.
- Nie rozgotowuj produktów zbożowych i warzyw, gdyż zwiększa to ich indeks glikemiczny.
- Lepiej gotować w wodzie i na parze, dusić z dodatkiem małej ilości tłuszczu lub piec zamiast smażyć.
- Unikaj smażenia na maśle czy dużej ilości tłuszczu.
- Unikaj zabielania zup śmietaną i zasmażkami. Zastąp je jogurtem naturalnym lub mlekiem.
- Zupy i sosy przyrządzaj na wywarach warzywnych.
Jaką dietę warto stosować?
Żywienie u osób z cukrzycą czy stanem przedcukrzycowym powinno być przede wszystkim zdrowe – czyli dostarczać odpowiednich ilości składników odżywczych, mineralnych, witamin, błonnika i wody. Dietę powinien charakteryzować niski indeks glikemiczny. Przydatne będą porady podane w poprzednim rozdziale.
Polecane jest stosowanie takich diet jak śródziemnomorska, niskotłuszczowa czy niskowęglowodanowa. Warto sięgać zwłaszcza po te produkty, które mają dużą wartość odżywczą, a jednocześnie niską wartość energetyczną i niski indeks glikemiczny (IG).
Prawie każde jedzenie podnosi poziom cukru we krwi. Jednak posiłki zawierające węglowodany złożone, błonnik pokarmowy, białko i tłuszcz zwiększają stężenie glukozy znacznie wolniej, co jest korzystne dla uniknięcia znacznych wahań glikemii.
Jednym z najpopularniejszych sposobów żywienia jest dieta śródziemnomorska, bowiem niesie ze sobą wiele korzyści, takich jak zmniejszenie wartości glikemii na czczo, zmniejszenie insulinooporności i stężenia triglicerydów, zwiększenie tzw. „dobrego” cholesterolu HDL oraz spadek hemoglobiny glikowanej (HbA1c) i redukcję masy ciała. Zmniejsza ryzyko incydentów sercowo-naczyniowych. Istotne jest, aby do życia wprowadzić regularną aktywność fizyczną, która przyspieszy osiąganie tych celów. Jeśli lekarz tak zaleci, należy stosować również farmakoterapię.
Czym charakteryzuje się dieta śródziemnomorska?
- Duże ilości nieprzetworzonych, świeżych warzyw i owoców np. w postaci surówek
- Warzywa obecne w każdym posiłku. Dziennie powinno się spożywać minimum 4-5 porcji warzyw, przy czym jedna porcja warzyw to 100 gramów.
- Spore ilości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych – z oliwy z oliwek. Warto używać też oleju rzepakowego.
- Pozostałe oleje (czyli poza oliwą z oliwek i olejem rzepakowym) należy spożywać tylko na zimno np. do sałatek i surówek.
- Zamiast masła można pokropić pieczywo oliwą z oliwek, olejem rzepakowym lub lnianym.
- Zamiast sosów śmietanowych i majonezowych do sałatek warto dodawać oliwę, olej rzepakowy, oleje spożywane na zimno (jak lniany czy z pestek dyni) bądź zastępować je częściowo jogurtem naturalnym.
- Spożywanie pełnoziarnistych produktów zbożowych
- Ziemniaki lub biały ryż zastąp kaszami.
- Warto urozmaicić dietę roślinami strączkowymi.
- Średnie spożycie produktów mlecznych i ryb np. ryby 3 razy w tygodniu
- Małe spożycie czerwonego mięsa i produktów mięsnych np. tylko kilka razy w miesiącu
- Sól warto wymienić na przyprawy, świeże zioła i czosnek.
- Codziennie pij 1,5-2 l wody mineralnej zamiast soków, kompotów i słodkich napojów gazowanych.
Czym jest indeks glikemiczny?
Indeks glikemiczny (IG) jest wskaźnikiem, który mierzy, jak szybko spożywany pokarm podnosi poziom glukozy we krwi. Pozwala na klasyfikację produktów spożywczych zawierających węglowodany w zależności od ich wpływu na glikemię poposiłkową. Pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym powodują szybki i gwałtowny wzrost glikemii, a następnie szybki jej spadek, podczas gdy te o niskim indeksie powodują wolniejszy i bardziej stabilny wzrost cukru.
Wartości indeksu glikemicznego dzieli się na następujące kategorie:
Niski indeks glikemiczny – poniżej 55
Średni indeks glikemiczny – między 56 a 69
Wysoki indeks glikemiczny – powyżej 70
Warto zaznaczyć, że indeks glikemiczny nie uwzględnia ilości spożywanych węglowodanów, a jedynie wpływ produktu na poziom cukru we krwi. Wskazuje, jak szybko i jak mocno wzrośnie on po zjedzeniu danej potrawy. Przykładowo, produkt o wysokim IG może mieć mniejszy wpływ na glikemię, jeśli spożywamy go w małych ilościach. IG nie ma bezpośredniego wpływu na ilość kalorii.
Co wpływa na indeks glikemiczny danej potrawy?
Głównymi czynnikami wpływającymi na indeks glikemiczny (IG) danej potrawy są szybkość z jaką jest trawiona oraz szybkość wchłaniania z niej węglowodowanów. Wpływają na to:
- Zawartość i wzajemne proporcje różnych cukrów – niższy IG mają produkty zawierające fruktozę i laktozę, a wyższy skrobię i sacharozę.
- Zawartość błonnika – spowalnia wchłanianie węglowodanów. Dzięki niemu wahania poziomu cukru we krwi są łagodniejsze.
- Stopień rozdrobnienia produktu – im większe rozdrobnienie, tym wyższy IG. Przykładowo, ziemniaki w całości będą miały niższy indeks glikemiczny od ziemniaków w formie puree ziemniaczanego.
- Sposób przetwarzania produktu – długotrwała obróbka cieplna skutkuje wyższym IG. Warto gotować krócej, w małej ilości wody, al dente. Indeks glikemiczny jest podnoszony również przez mielenie, prażenie i oczyszczanie ziaren. Pełnoziarniste produkty zbożowe mają niższy indeks od jasnych.
- Im bardziej warzywa i owoce są dojrzałe, tym mają wyższy indeks glikemiczny. Przykładowo, banan dojrzały charakteryzuje się średnim IG, podczas gdy niedojrzały niskim.
- Obecność białka i tłuszczów – opóźniają opróżnianie żołądka, a przez to wchłanianie węglowodanów w jelicie cienkim. Dzięki temu indeks glikemiczny jest niższy.
- Obecność fitynianów, tanin, inhibitorów amylazy i lektyn – utrudniają trawienie węglowodanów, a przez to obniżają IG.
- Zawartość kwasów organicznych takich jak kwas octowy czy kwas mlekowy – znajdują się np. w kiszonkach i fermentowanych produktach mlecznych. Ich obecność zmniejsza indeks glikemiczny.
- Tempo spożywania oraz pora posiłku
Jak obniżyć indeks glikemiczny?
Przedstawimy kilka sposobów na obniżenie indeksu glikemicznego danego posiłku, a przez to zmniejszenie wpływu pokarmu na gwałtowne wahania poziomu glukozy we krwi:
- Zwiększ podaż błonnika – jego dobrymi źródłami są produkty pełnoziarniste, warzywa, zwłaszcza surowe, i rośliny strączkowe. Warto dodawać do posiłków nasiona chia czy siemię lniane jako dodatkową porcję błonnika.
- Wybieraj produkty pełnoziarniste zamiast ich białych odpowiedników.
- Ograniczaj dodatek cukrów prostych. Najlepiej nie słodź, jednak jeśli od czasu do czasu masz na to ochotę, lepiej sięgnij po zdrowsze odpowiedniki cukru, takie jak stewia, ksylitol czy erytrytol.
- Uważaj na dodatek syropu glukozowo-fruktozowego w produktach spożywczych i jeśli go zawierają, unikaj ich.
- Uwzględnij obecność skrobi opornej. Jest to frakcja skrobi, której organizm nie jest w stanie strawić i nie wchłania. Powstaje po schłodzeniu ziemniaków, makaronu i ryżu. Jej obecność zmniejsza indeks glikemiczny posiłku.
- Dodawaj zdrowe tłuszcze, takie jak oleje roślinne, awokado czy orzechy. Ich obecność opóźnia opróżnianie żołądka, a przez to wpływa na obniżenie indeksu glikemicznego potrawy.
- W jednym posiłku mieszaj węglowodany z białkami i tłuszczami. Spowolnią opróżnianie żołądka i wchłanianie węglowodanów, a przez to obniżą IG.
- Gotuj al dente czyli na półtwardo.
- Unikaj spożywania posiłków mocno rozdrobnionych np. w formie puree.
Jak oblicza się indeks glikemiczny?
Indeks glikemiczny (IG) jest obliczany na podstawie porównania wpływu danego produktu na poziom cukru we krwi w zestawieniu do wpływu czystej glukozy. Porównuje się krzywe glikemii (pokazują jak w czasie zmienia się poziom cukru we krwi po zjedzeniu danej żywności) testowanego produktu oraz posiłku referencyjnego (glukozy lub białego pieczywa), będącego odniesieniem.
Indeks glikemiczny można obliczyć, wykorzystując następujący wzór:
IG=stężenie glukozy we krwi po spożyciu produktu z 50g węglowodanówstężenie glukozy we krwi po spożyciu 50g glukozy × 100
Czym jest ładunek glikemiczny?
W przeciwieństwie do indeksu glikemicznego, ładunek glikemiczny (ŁG) określa zarówno szybkość wchłaniania węglowodanów (co właśnie mierzy IG), jak i uwzględnia ich ilość w spożywanym posiłku. Jest bardziej precyzyjny od indeksu glikemicznego. Umożliwia jeszcze lepsze zrozumienie, jak dany posiłek, dana porcja wpłynie na poziom cukru we krwi.
Wartości ładunku glikemicznego można podzielić na następujące kategorie:
Niski ładunek glikemiczny – poniżej 10
Średni ładunek glikemiczny – między 10 a 20
Wysoki ładunek glikemiczny – powyżej 20
Ładunek glikemiczny można obliczyć na podstawie poniższego wzoru:
ŁG= ilość węglowodanów w danej porcji × wartość IG danego produktu100
Baza produktów wraz z ich indeks glikemicznym
Poniżej znajdziesz przykłady produktów spożywczych wraz z ich przybliżonym indeksem glikemicznym (IG). Podane w tabeli liczby są wartościami uśrednionymi. Mogą się różnić w zależności od źródeł i metod pomiaru, a także od indywidualnych różnic w reakcjach organizmu na konkretne pokarmy.
Wartości IG nie trzeba uczyć się ich na pamięć. Ważne jest ogólne orientowanie się i zrozumienie wpływu IG poszczególnych produktów na wartość glikemii po posiłku. Warto znać podstawowe zasady:
- Im niższy indeks oraz ładunek glikemiczny, tym łagodniejszy wzrost poziomu glukozy we krwi po posiłku.
- Do produktów spożywczych o niskim indeksie glikemicznym należą takie produkty jak większość nieprzetworzonych, surowych warzyw i owoców, nabiał, nasiona roślin strączkowych i orzechy.
- Niskim indeksem glikemicznym z reguły charakteryzują się produkty o dużej zawartości błonnika np. produkty pełnoziarniste, żytnie.
- Białe produkty, jak chleb biały czy ryż biały mają zazwyczaj wysoki indeks glikemiczny.
Aby ułatwić nawigację po tabeli, warto użyć funkcji na klawiaturze ctrl+f. Pojawi się wówczas okno wyszukiwania. Należy wpisać w nie nazwę szukanego produktu, np. „ryż” i kliknąć Enter. W ten sposób można łatwiej i szybciej odszukać dany produkt.
Rodzaje produktu | Niski IG | Średni IG | Wysoki IG |
Owoce | Agrest 15 Aronia 25 Awokado 10 Banan niedojrzały 42 Borówki 25 Brzoskwinia świeża 35 Brzoskwinia w puszce 50 Cytryna 20 Czarna porzeczka 15 Czereśnie 29 Daktyle świeże 50 Daktyle Medjool świeże 54 Figi suszone 54 Figi świeże 35 Granat 35 Grejpfrut 25 Gruszka 30 Guawa 31 Jabłka 38 Jabłka suszone 29 Jagody 25 Jagody goji 25 Jeżyny 25 Kaki 50 Kiwi 50 Kokos 35 Maliny 25 Mandarynki 30 Mango 50 Marakuja 30 Morele suszone 42 Morele świeże 30 Morwa 25 Nektarynki 43 Limonka 32 Pigwa świeża 35 Pigwa suszona 40 Pomarańcze 35 Pomelo 30 Porzeczka biała 25 Porzeczka czerwona 25 Porzeczka czarna 15 Rabarbar 15 Rokitnik zwyczajny 30 Śliwki 35 Śliwki suszone 40 Truskawki 15 Winogrona białe 54 Wiśnie 25 Żurawina 35 | Ananas świeży 56 Ananas w puszce 65 Banan przejrzały 62 Jabłka pieczone 68 Liczi świeże 57 Melon 65 Papaja 60 Winogrona czerwone 59 Żurawina suszona słodzona 62 | Arbuz 75 Daktyle suszone 92 Liczi w syropie 79 |
Warzywa | Bakłażan 20 Bataty (słodkie ziemniaki) 50 Bazylia 5 Boćwinka 15 Brokuł 15 Brokuł gotowany 45 Brukselka 15 Burak surowy 30 Bób niegotowany 40 Cebula 15 Cebula szalotka 15 Chrzan 10 Cukinia 15 Cykoria 15 Czosnek 30 Dynia piżmowa gotowana 51 Imbir 15 Jarmuż 15 Kalafior 15 Kalarepa 20 Kapary 20 Kapusta biała 15 Kapusta czerwona 15 Kapusta pekińska 20 Kapusta włoska 15 Karczochy 20 Kiełki pszenicy 15 Kolendra 32 Koper włoski 15 Koperek 25 Marchew surowa 16 Marchew ugotowana 33 Oliwki 15 Ogórek zielony 15 Papryczka chili 15 Papryczka jalapeno 15 Papryka czerwona 15 Papryka zielona 15 Papryka żółta 15 Pędy bambusa 20 Pietruszka korzeń 15 Pietruszka natka 15 Pietruszka gotowana 52 Pomidory 30 Pomidory suszone 35 Por 15 Rukola 32 Rzepa surowa 30 Rzodkiewka 15 Rzodkiew biała 15 Sałata 15 Sałata lodowa 10 Seler korzeniowy 35 Seler naciowy 15 Szczaw 15 Szczypiorek 28 Szparagi 15 Szpinak 15 Topinambur 11 Wasabi 41 | Bataty gotowane 61 Burak ugotowany 64 Bób gotowany 65 Dynia 60 Kukurydza 56 Kukurydza konserwowa 58 Ziemniaki gotowane 69 | Dynia ugotowana 75 Kukurydza gotowana 82 Pasternak 85 Rzepa gotowana 85 Seler gotowany 85 Ziemniaki puree 80 |
Produkty zbożowe, mąki | Chleb gryczany 50 Chleb na zakwasie 55 Chleb orkiszowy 49 Chleb pumpernikiel 45 Chleb żytni razowy 50 Kasza bulgur 53 Kasza gryczana 50 Kasza pęczak 30 Makaron z pszenicy durum 50 Makaron chiński 30 Makaron gryczany 40 Makaron pszenny pełnoziarnisty 40 Makaron ryżowy 51 Makaron sojowy 30 Muesli niesłodzone 50 Mąka owsiana 25 Mąka pszenna (1850) 50 Mąka pszenna (2000) 45 Mąka sojowa 25 Mąka z ciecierzycy 35 Mąka żytnia (2000) 45 Orkisz 45 Otręby owsiane 15 Otręby pszenne 15 Płatki gryczane 45 Płatki owsiane niegotowane 40 Płatki pszenne 45 Płatki żytnie 45 Quinoa (komosa ryżowa) 35 Ryż dziki 45 Ryż brązowy 45 Ryż czerwony 55 | Bułka hamburgerowa 60 Bułka maślana 60 Chleb razowy z białej mąki 65 Chleb żytni pełnoziarnisty 58 Granola 56 Kasza manna 60 Makaron jajeczny 57 Makaron ryżowy ugotowany 61 Makaron udon 62 Muesli słodzone 65 Pita 57 Płatki jęczmienne 68 Płatki owsiane gotowane 60 Płatki Nesquic 64 Pieczywo chrupkie 64 Ryż basmati 60 Ryż długoziarnisty 60 | Bagietka 75 Bajgiel 77 Brioche 70 Bułka grahamka 72 Bułka pszenna 90 Chleb pszenny 81 Chleb biały bezglutenowy 90 Chleb tostowy 70 Chlebek Naan 71 Kajzerka 70 Kasza jaglana 70 Kasza jęczmienna 70 Kasza kuskus 70 Kasza perłowa 70 Mąka kukurydziana 70 Mąka pszenna (750) 85 Mąka pszenna (550) 90 Mąka ryżowa 95 Mąka ziemniaczana 95 Mąka żytnia (580) 75 Mąka żytnia (720) 70 Płatki kukurydziane 85 Płatki ryżowe 80 Płatki Cheerios 75 Płatki Chocapic 74 Ryż biały 75 Ryż jaśminowy 76 Ryż rozgotowany 90 Skrobia kukurydziana 95 |
Rośliny strączkowe, orzechy, nasiona | Ciecierzyca 36 Edamame 15 Fasola biała 35 Fasola czarna 31 Fasola czerwona 35 Fasola jaś 23 Fasola mung 25 Fasolka szparagowa 15 Fasolka szparagowa gotowana 30 Groch 22 Groszek konserwowy w puszce 45 Groszek zielony 15 Siemię lniane 3 Sezam 35 Masło migdałowe 25 Masło orzechowe bez cukru 40 Migdały 15 Nasiona chia 1 Nasiona słonecznika 35 Orzechy brazylijskie 10 Orzechy laskowe 25 Orzechy makadamia 10 Orzechy nerkowca 25 Orzechy pekan 10 Orzeszki piniowe 15 Orzechy włoskie 15 Orzeszki ziemne 15 Pestki dyni 25 Pistacje 15 Soczewica czerwona 30 Soczewica zielona 25 Soja 16 Tempeh 15 | ||
Nabiał, tłuszcze i roślinne odpowiedniki | Białko jajka 0 Jajka 0 Jajko gotowane 0 Jajko sadzone 0 Jogurt brzoskwiniowy 54 Jogurt grecki 12 Jogurt kokosowy 42 Jogurt malinowy 43 Jogurt naturalny 36 Jogurt pitny owocowy 38 Jogurt sojowy owocowy 50 Jogurt sojowy naturalny 20 Jogurt truskawkowy 52 Kefir 36 Margaryna do pieczenia 0 Masło extra 0 Maślanka 31 Mleczko kokosowe 40 Mleko czekoladowe 37 Mleko odtłuszczone 30 Mleko kozie 24 Mleko migdałowe 30 Mleko owsiane 30 Mleko pełnotłuste 27 Mleko sojowe 30 Mleko truskawkowe 37 Mleko zsiadłe 32 Mozzarella 0 Olej kokosowy 0 Olej lniany 0 Olej rzepakowy 0 Olej sezamowy 0 Olej słonecznikowy 0 Olej z pestek dyni 0 Olej z pestek winogron 0 Oliwa z oliwek 0 Ricotta 27 Ser brie 0 Ser camembert 0 Ser cheddar 0 Ser feta 30 Ser halloumi 0 Ser kozi 0 Ser parmezan 27 Ser pleśniowy 0 Ser żółty 0 Serek homogenizowany 30 Serek wiejski 30 Smalec 0 Słonina 0 Śmietana 12% 0 Śmietana 18% 0 Śmietana 30% 0 Śmietanka sojowa 20 Tofu 15 Twaróg 0 Twaróg odtłuszczony 30 Żółtko jajka 0 | Jogurt waniliowy 64 Jogurt wiśniowy 67 Mleko skondensowane 61 Serek topiony 57 | Mleko ryżowe 85 |
Mięso, ryby, owoce morza | Baranina 0 Boczek 0 Cielęcina 0 Dorsz 0 Drób (kurczak, indyk) 0 Dziczyzna 0 Jagnięcina 0 Gęś 0 Halibut 0 Kaczka 0 Kawior 0 Kiełbasa 0 Kiełbasa żywiecka 0 Krewetki 0 Królik 0 Łopatka 0 Łosoś 0 Makrela 0 Małże 0 Mintaj 0 Mortadela 28 Okoń 0 Ostrygi 0 Paluszki surimi 50 Parówki 30 Pasztet 28 Polędwica sopocka 0 Pstrąg 0 Salami 0 Sardynki 0 Schab 0 Szczupak 0 Szynka z kurczaka 0 Szynka z indyka 0 Szynka wieprzowa 0 Śledź 0 Tuńczyk z sosie własnym 5 Wątróbka drobiowa 0 Wędliny 0 Wieprzowina 0 Wołowina 0 | ||
Słodycze i przekąski | Baton zbożowy z orzechami 33 Baton zbożowy z żurawiną 42 Ciastka pełnoziarniste bez cukru 50 Ciasteczka owsiane 46 Ciasteczka zbożowe 51 Chipsy z ciecierzycy 44 Chipsy bananowe 44 Czekolada gorzka 70% 25 Czekolada biała 44 Czekolada mleczna 49 Czekolada gorzka 85% 20 Czekolada z bakaliami 44 Kinder Bueno white 47 Kinder Joy 42 Kinder Pingui 51 KitKat 50 Krówki 49 M&M’s 33 Mus jabłkowy niesłodzony 35 Nugat z migdałami 32 Nutella 45 Rafaello 52 Sorbet bez cukru 40 | Batonik Mars 68 Batonik Milky Way 62 Baton Snickers 69 Chrupki kukurydziane 63 Ciasteczka maślane 56 Granita 66 Karmelki 65 Kinder Choco Fresh 56 Kinder Maxi King 58 Lody waniliowe 60 Lody czekoladowe 68 Pianki Marshmallows 67 Ryż dmuchany 60 Sorbet słodzony 65 Słone paluszki 60 Tic Tac Orange 68 Tic Tac peppermint 67 Wafle ryżowe 64 | Ciasteczka czekoladowe 78 Chipsy ziemniaczane 71 Herbatniki 72 Krakersy 80 Lukrecja 78 Nachosy 75 Popcorn 70 Precelki 83 Skittles 70 Sucharki 70 Wafelki 75 Żelki 78 |
Przetwory | Dżem bez cukru 45 Kapusta kiszona 15 Marmolada bez cukru 30 Marmolada z cukrem 50 Ogórki kiszone 15 Ogórki konserwowe 15 Przecier pomidorowy 35 | Dżem jagodowy 63 Dżem morelowy 69 Dżem truskawkowy 61 Dżem wysokosłodzony 65 | |
Inne | Syrop z agawy 15 Cukier kokosowy 54 Drożdże 35 Erytrytol 0 Grzyby 15 Grzyby shiitake 32 Kakao w proszku bez cukru 20 Ksylitol 8 Miód akacjowy 42 Musztarda dijon 35 Ocet 5 Ocet balsamiczny 5 Pesto 15 Pieczarki 10 Sos rybny 0 Sos sojowy 0 Syrop z agawy 30 Stewia 0 Tahini 40 | Ketchup 56 Majonez 60 Miód lipowy 56 Miód manuka 59 Miód wielokwiatowy 56 Rodzynki 65 Syrop klonowy 57 | Bułka tarta 90 Cukier biały (sacharoza) 70 Cukier trzcinowy brązowy 70 Glukoza (dekstroza) 100 Melasa 70 Miód 87 Sos słodko-kwaśny 70 Syrop glukozowy 100 Tapioka 85 |
Dania i wypieki | Bigos 24 Biryani z kurczakiem 52 Budyń 47 Burrito 37 Ciasto marchewkowe 39 Chowder z kukurydzą 27 Falafel 35 Fasolka po bretońsku 16 Flaki 0 Hummus 25 Jajecznica 0 Keks 53 Marchewka z groszkiem 46 Mielone 50 Naleśniki gryczane 40 Naleśniki z serem 35 Omlet 49 Pierogi leniwe 12 Ratatouille 20 Rosół z kurczaka 22 Sałatka jarzynowa 36 Sałatka ziemniaczana 45 Sos pomidorowy 40 Spaghetti al dente 45 Spaghetti bolognese 52 Spaghetti pełnoziarniste al dente 40 Sushi 50 Tatar 0 Tortilla pszenna 52 Tortilla pełnoziarnista 50 Zupa jarzynowa 42 Zupa minestrone 47 Zupa pomidorowa 38 Zupa grzybowa 46 | Babeczki marchewkowe 62 Barszcz czerwony 60 Big Mac 66 Cheeseburger 66 Ciasto francuskie 59 Chlebek bananowy 57 Ciasteczka korzenne Digestives 59 Croissant 67 Curry z ryżem 67 Focaccia 63 Grochówka 65 Hamburger 66 Hot dog 62 Muffinki bananowe 65 Muffinki z borówkami 60 Naleśniki 66 Owsianka 60 Pizza 60 Placki ziemniaczane 56 Podpłomyki 69 Spaghetti 56 Strogonow 56 Strudel 59 Tagiatelle 56 Tortellini 60 Tosty francuskie 67 | Biszkopt 70 Donut 77 Drożdżówka 82 Frytki 75 Gnocchi 70 Gofry 75 Grzanki 72 Kisiel 75 Kopytka 70 Lane kluski 70 Lasagne 75 Pączki 75 Pierniczki 88 Pierogi ruskie 86 Puree ziemniaczane 80 Rogaliki 70 Ravioli 70 Risotto 70 Tacos 70 Zupa dyniowa 76 |
Napoje | Espresso 0 Herbata czarna 0 Herbata owocowa 0 Herbata zielona 0 Herbata ziołowa 0 Kawa czarna 0 Kawa z mlekiem 30 Kawa zbożowa 50 Lemoniada 54 Smoothie banan, truskawka 44 Smoothie malinowe 33 Sok ananasowy niesłodzony 50 Sok grejpfrutowy niesłodzony 45 Sok gruszkowy 45 Sok jabłkowy niesłodzony 40 Sok jabłkowo-porzeczkowy niesłodzony 45 Sok jabłkowo-wiśniowy niesłodzony 43 Sok marchwiowy niesłodzony 40 Sok pomarańczowy 45 Sok pomidorowy 35 Sok z cytryny niesłodzony 20 Sok z mango niesłodzony 45 Sok żurawinowy niesłodzony 50 Schweppes 54 | Fanta 68 Smoothie jabłko, banan, gruszka 68 Sok winogronowy 56 Sok z buraków 64 Sprite 64 | Coca cola 77 Ice Tea 74 Kawa z mlekiem i cukrem 70 |
Alkohole | Cydr 40 Gin 0 Pina colada 15 Rum 0 Szampan 50 Wino białe słodkie 50 Wino białe półsłodkie 50 Wino białe półwytrawne 50 Wino białe wytrawne 0 Wino czerwone wytrawne 0 Wino czerwone półwytrawne 30 Wino czerwone półsłodkie 30 Wino czerwone słodkie 30 Whisky 0 Wódka czysta 0 | Likier kawowy 89 Piwo 89 Piwo bezalkoholowe 80 Piwo jasne 100 |